
ir. Frans Spijkers nieuwe partner in ons bureau
20 feb 2014Anderhalf jaar geleden nam Frans Spijkers het besluit weer terug te keren naar zijn oude liefde: het organisatieadviesvak. Wij zochten een nieuwe partner, onze wegen kruisten elkaar medio 2013 en de klik was snel gemaakt. Na 10 jaar bestuurder te zijn geweest in het St. Antonius Ziekenhuis nam hij daar afscheid op 30 januari 2014 en verwelkomden we hem als nieuwe partner in ons bureau. Enkele vragen aan Frans.
Anderhalf jaar geleden nam Frans Spijkers het besluit weer terug te keren naar zijn oude liefde: het organisatieadviesvak. Wij zochten een nieuwe partner, onze wegen kruisten elkaar medio 2013 en de klik was snel gemaakt. Na 10 jaar bestuurder te zijn geweest in het St. Antonius Ziekenhuis nam hij daar afscheid op 30 januari 2014 en verwelkomden we hem als nieuwe partner in ons bureau.
Enkele vragen aan Frans
Wat waren hoogte- en dieptepunten van het besturen van het St. Antonius Ziekenhuis?
De fusie tussen het St. Antonius Ziekenhuis en Mesos Medisch Centrum vond ik qua complexiteit het meest uitdagend. Het ging niet alleen om de fusie tussen twee ziekenhuizen maar ook om de fusie van tweemaal twintig maatschappen en 300 specialisten. Dit proces was uitermate boeiend en is uiteindelijk heel goed gelopen. Daarnaast natuurlijk de nieuwbouw in Utrecht en de verkoop van de oude ziekenhuizen Oudenrijn en Overvecht. De logistiek van het fysieke bouwproces was indrukwekkend, met dagelijks zo’n 500 mensen op de bouw. Maar vooral vond ik het een kunst om een gebouw neer te zetten waar patiënten, specialisten en medewerkers het goed toeven vinden en dat efficiënt en flexibel is ingericht. Slapeloze nachten heb ik gehad van het NZa-bezoek en enkele precaire personele situaties. Zaken die je in je ziel raken. Die komen meestal uit onverwachte hoek en hebben een grote impact, zowel voor de organisatie als voor jezelf.
Waarom maak je de overstap naar DamhuisElshoutVerschure?
Anderhalf jaar geleden heb ik tegen mijn collega’s in de raad van bestuur gezegd dat ik het tijd vond voor een volgende stap en dat ik terug wilde gaan naar het adviesvak. Ik heb nu 15 jaar management- en bestuursfuncties vervuld, maar in the end ligt mijn hart toch in het advieswerk. Ik heb met meerdere bureaus gesproken. Met DamhuisElshoutVerschure klikte het direct goed, zowel professioneel als persoonlijk. Ik kwam thuis en zij tegen mijn echtgenote: ‘dit is midden in de roos’. En dat eerste gevoel is daarna alleen maar bevestigd. Het bureau heeft een goede reputatie in de markt. Met mijn bestuurlijke en ook meer financiële ervaring denk ik dat ik een goede aanvulling kan zijn. Het is een compact bureau, waarbij de partners zelf het advieswerk doen zonder een team van adviseurs te moeten onderhouden. De onderlinge betrokkenheid en professionele uitwisseling is groot. Het zijn leuke, enthousiaste collega’s met elk hun eigen stijl en kwaliteiten. Een club met eenheid in verscheidenheid.
Voor welke opdrachten kun je worden wakker gemaakt?
Zeker voor fusie- en samenwerkingsvraagstukken. Die zullen in de komende jaren alleen nog maar toenemen met de kwaliteitseisen, volumenormen en druk op de kosten. Daarnaast blijven besturingsvraagstukken mij bezighouden. Met de integrale tarieven op komst zal de governance binnen ziekenhuizen bijna overal hoog op de agenda komen. Tot slot verwacht ik dat de profilering en strategische wendbaarheid van ziekenhuizen in de komende jaren groter moet worden en dat de financiële dimensie een forse rol gaat spelen. Bij dit type projecten voel ik mij als een vis in het water.
Achtergrond Frans Spijkers
Frans heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de TU Eindhoven, werkte als bankier en tien jaar als consultant bij KPMG en AndersonElffersFelix. Daarna was hij manager in het UMCU en vervolgens trad hij toe tot de raad van bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis; een functie die hij tien jaar vervulde.