Besturen in tijden van zorgtransformatie
In dit boekje verkennen wij andere oriëntaties, onderzoeken wij de houdbaarheid van vertrouwde reflexen en introduceren wij passende bestuurlijke rollen.
In dit boekje verkennen wij andere oriëntaties, onderzoeken wij de houdbaarheid van vertrouwde reflexen en introduceren wij passende bestuurlijke rollen.
In veel ziekenhuizen ontwikkelen zich vormen van 'co-bestuur'. Een bestudering van die praktijk brengt overeenkomsten, maar ook veel verschillen aan het licht. In deze publicatie ontrafelen wij het concept 'co-bestuur'. Wat houdt dat in? Waar komt het vandaan? Wat is het doel? Hoe geef je het vorm? Wat zijn de succesfactoren?
Het organiseren van zorg in netwerken is niet meer weg te denken in ons zorglandschap. Belang en noodzaak hiertoe zullen nog verder toenemen, ook meer en meer over de verschillende domeinen heen. Pluriformiteit, ambiguïteit en contextverschillen tussen de deelnemende organisaties zijn een gegeven bij het organiseren van zorg in netwerken. De dynamiek en complexiteit laten zich niet gemakkelijk versimpelen. Het besturen van en acteren in netwerken vraagt veel tijd en energie van professionals en bestuurders.
In 2015 zijn in de meeste ziekenhuizen één of meerdere MSB's opgericht. Vanaf dat moment hebben MSB's meer impliciet of expliciet te maken gehad met vraagstukken over hun doel, positie, vormgeving en functioneren. Deze vraagstukken gaan gepaard met nieuwe dilemma's en problemen, maar ook met nieuwe oplossingen, ideeën en perspectieven.
Dit boekje gaat over de besturing bij vormen van zelforganisatie. Het begint bij de vraag: waartoe zou je het doen? Sluit het aan bij de missie en visie? Helpt het je maatschappelijke doelen te realisereen? En welke mate van zelforganisatie past dan?
De raad van toezicht en de raad van bestuur van een (zorg)organisatie brengen elkaar in positie om hun rol goed te vervullen. De kwaliteit van hun samenspel maakt het verschil.
De zorgsector heeft te maken met grote uitdagingen en ingrijpende veranderingen. Dat vraagt moed van managers, van professionals, van toezichthouders en van bestuurders.
Een set van 36 kaarten. Op elke kaart komt aan beide zijden een thema aan bod, aan de hand van een praktijkvoorbeeld, theorie, citaten, tips en ideeën.
De auteurs geven op basis van hun ervaring als bestuursadviseurs voor de zorg handvatten en vuistregels voor de inrichting van zorgbesturen. Zowel naar inhoud als naar proces.
Deze bundel van drie boekjes gaat over drie belangrijke besturingsniveaus in organisaties: de governancevraagstukken in de top, de ontwikkeling van het middenmanagement en het creëren van competente teams aan de basis.
Het middenmanagement vervult een sleutelrol in de organisatie. Het zorgt voor de verbinding van strategie naar uitvoering, geeft leiding aan het eigen organisatieonderdeel en voorziet ook in de horizontale samenhang...
Dit boekje gaat over de teams die acteren in de zorg en de basis van de organisatie vormen. Met name waar teamleden afhankelijk zijn van elkaar, is een effectief functionerend team, soms letterlijk, van levensbelang.